Seminar: Training vóór scholing!


Het eerste seminar in de serie van twee, verzorgd door de Canadese Chris Irwin in samenwerking met Tessa Veldt en Erica van Leeuwen van Irwin Insights Nederland, in Castricum op Stal Duinveldt.
Door Marijke Groos

Lorem ipsum dolor sit amet,

Training vóór Scholing

Geschreven door: Marijke Groos

Op zondag 7 april 2019 werden we meegenomen in de training en opleiding van het jonge paard op de grond, de training onder het zadel en de overstap van training naar scholing onder het zadel. De focus ligt echter niet alleen op de paarden, juist ook wij - de mensen die werken met de paarden – mogen ons ontwikkelen tot capabele trainers die zich bewust zijn van onszelf, onze paarden en de omgeving zodat wij de beste trainers van onze paarden kunnen zijn!

De dag begon met een welkom van Chris en Tessa en een korte introductie over de dag. Chris vervolgde zijn verhaal met het benoemen van een aantal aandachtspunten voor de mensen die met paarden werken. Hij vertelt hoe belangrijk het is om het verschil te weten tussen handen die begrenzen en handen die terugwerken; "Terugwerkende handen werken altijd tegen en worden altijd als storend ervaren door het paard. Je hoeft niet eens hard te trekken om storend te zijn". Een ander inzicht dat hij belicht is wat het verschil maakt tussen trainers, in de aanpak wanneer het niet naar wens gaat en er ‘iets mist’. De meeste trainers vullen aan wat er mist. Een goede trainer kijkt waarom het niet gaat en wat de blokkade is bij het paard en/of de ruiter.

Chris doet enkele uitspraken om eens bij stil te staan:
Je kunt van iemand houden en het leuk vinden om met diegene te dansen. Je kunt iemand leuk vinden en er van houden om met diegene te dansen. De beheersing van de techniek en het vloeiend uit kunnen voeren van de dans samen met een partner met empathie en gevoel, waarbij de ander zich kan overgeven vol vertrouwen, dat is de partner waar anderen van houden om mee te dansen. Waardeert jouw paard hoe hij zich voelt in het contact en in het werk met jou? Zoals je wilt dat een chirurg een control freak is en zoals je wilt dat een piloot een controlfreak is, zo wil jouw paard ook dat jij een control freak bent. Je wilt niet geopereerd of gevlogen worden door iemand die dit zonder opleiding en focus en puur op gevoel en intentie doet. Je wilt er zeker van zijn dat iemand weet wat hij doet en 100% met zijn taak bezig is, de hele tijd, om het een goede ervaring te laten zijn waar je goed uit komt.

Dan drie Engelse uitspraken. "Hold your horse, loose rein, out of hand". Begrens je jouw paard of trek je aan hem om hem onder controle te proberen te houden? Hoe ervaart jouw paard de vrije teugel, als vrijheid of als verwaarlozing van contact? "Don’t let your horse get out of hand".


Dan komt het eerste paard binnen, met een halster om. First Choice is 8 jaar en al geruime tijd in opleiding bij Tessa. Later op de dag zal hij ook onder het zadel getoond worden. Chris vertelt over de bovenlijn en hoofd/hals positie en laat dit zien met First Choice. First Choice heeft zijn rug hol gemaakt door zijn hoofd hoog te hebben, omdat hij om zich heen wil kijken. Terwijl hij zo staat, vult zijn lichaam en brein zich met adrenaline en zorgen. Chris laat zien dat je door middel van het vragen van buiging (via het buigpunt achter de elleboog, niet via het hoofd) de aandacht bij jou kunt krijgen en het paard kan helpen zich te ontspannen te midden van afleiding, zoals je op de derde foto in de rij hieronder ziet.

Chris vertelt over een beperking van First Choice. Hij heeft een aantal jaren geleden zijn linker achterbeen gebroken en hoewel het mooi genezen is en hij weer kan sporten, vermijdt hij het liefst het belasten van zijn been, omdat zijn lendenen links wat stram zijn. Chris laat zien hoe je vanuit het zadel de combinatie van de push, de block en de draw zo op elkaar af kunt stemmen dat je je paard kunt helpen om zich goed te voelen bij het gebruik van dit stramme gebied. Erica, Tessa en Chris werken samen om vanaf de grond te laten zien hoe je het hoofd begrenst, de buiging vraagt en bewaakt terwijl je het (in dit geval linker) achterbeen aanspreekt en daarmee het lendenen gebied stretcht. First Choice voelde dat zijn stramme gebied werd aangesproken en vond het niet makkelijk, maar vertrouwde alle drie de mensen en energieën en ontspande in de stretch. (zie laatste foto) 

Op onderstaande eerste twee foto's zie je Erica en Tessa met de 4-jarige ruin Kasjmir die momenteel in het grondwerk getraind wordt om het voor te bereiden op het rijden. Via omgang, wandelen, longeren en introduceren aan tuigage, verschillende afleidingen en aanraking en aanwijzingen kun je een jong paard heel mooi voorbereiden op het rijden. De opleiding en de relatie gaan hand in hand.

Tessa komt binnen met haar 5- jarige merrie Jolie- Pride. Wat was het mooi om te zien hoe Tessa Jolie kon helpen tijdens deze rit! Er stond een tribune, publiek, er was versterkt geluid en een cameraman in de bak. Dat valt allemaal niet mee voor een jonge vurige merrie. Door middel van contra buiging en pro-actief rijden kreeg Jolie wat ze nodig had om zich ontspannen en goed te voelen en uiteindelijk zelfverzekerd. Chris nam ons in woord mee waar wij naar keken, waardoor het heel inzichtelijk werd. De speerpunten die Chris meegeeft bij het trainen van een jong paard: het gaat om begrenzen met je handen en masseren met je been, om (zelf)sabotage te voorkomen. Het jonge paard kan nog niet zelf zorg dragen voor een goede houding waarin hij zich ontspannen voelt om te leren. Bij het groene paard gaat het allemaal om buiging en ontspanning. Het enige moment waarop je recht bent, is wanneer je wisselt van buiging. Je rijdt in de training met "open reins" een brede teugel voering om een trechter te vormen van je handen naar de paardenmond. Dit is om meer steun te bieden en het paard een begrenzing te geven. 

First Choice – de stap van training naar scholing. First Choice onder het zadel is waar de dag mee eindigde. Chris startte met hem onder het zadel om het één en ander te laten zien over het vragen van buiging via zit en been, waarbij hij zijn handen (de teugels) enkel gebruikte als begrenzing, wanneer First Choice niet door zijn lichaam van buiging wisselde maar met zijn neus wisselde van kant. Na enkele tellen liet Chris de teugels los en vroeg hij enkel met zijn zit en benen de buiging wissels. Hier kon je goed zien dat First Choice al heel zelfredzaam is in zijn vorm, wat een kenmerk is van de scholingsfase.

Daarna heeft Tessa First Choice gereden waarbij Chris ons weer meenam in wat er gebeurde en waarom. We hebben gezien dat er in de scholing meer gekeken wordt naar de puntjes op de ‘i’. De vorm en aanzet van bewegingen is nu net zo belangrijk als het gedrag. De stap terug naar de basis, de training, wordt altijd gemaakt wanneer het paard stress ervaart.

De speerpunten die Chris meegeeft voor het werken in de scholing: signaleer waarom het paard een contra buiging wil aannemen. Is hij afgeleid, of ervaart hij stress? Bij de scholing wil je dat het paard jou kan volgen, daar waar je in de training jouw paard volgt. Bij de scholing breng je je handen dichter bij elkaar, omdat het paard zich zelf nu in balans moet houden. De trechter, de steun door brede teugel voering, kunnen eraf.  

Als laatste deelt Chris één van zijn favoriete uitspraken; "In the land of the blind, the man with one eye is King". Zijn missie is om met zijn inzichten mensen te helpen om met twee ogen de wereld van de paarden(sport) te zien. Hij hoopt dat mensen de integriteit hebben om de beste mens te worden voor hun paard. Het kost tijd, energie, focus en toewijding, to "be the better horse".

Reacties van bezoekers

"Ik blijf het goed vinden om te horen en te zien dat je consequent een control freak moet zijn, vóór je paard. Dat is het beste wat je voor je paard kunt doen, dus ik zeg: doe het gewoon!"

"Ik heb nu al een half jaar 2x in de week les in Irwin Insights en tóch gaf vandaag weer zoveel meer inzicht, door alles tot in de puntjes toegelicht te krijgen! Het woord en het beeld samen helpt daarbij op zo'n seminar."