Chris Irwin

Irwin leidt de evolutie van de dressuur en wijst ons op: "Alles wat we met een paard doen is in wezen dressuur. Van het verzorgen en het omdoen van een hoofdstel, tot het basiswerk en paardrijden, alle klassieke dressuurprincipes zijn van toepassing op elk moment dat we met onze paarden zijn. Dressuur is meer dan alleen verzamelde gymnastiek onder het zadel - het is de ultieme zelfdiscipline van hoe te denken, handelen en reageren naar het paard, in alles en op elk moment.

Van het trainen van wilde mustangs in Amerika tot nationale dressuur- en men kampioenschappen - tot het transformeren van moeilijke sportpaarden in Europa tot zachte, gewillige en gemakkelijk te winnen paarden - zoals het Ierse ruitersportblad zei: "Chris Irwin is meer paard dan mens. De paarden kijken naar Irwin alsof hij een God is".

Onlangs heeft de FEI Chris Irwin om advies gevraagd vanwege zijn "enorme ervaring en reputatie als paardenexpert". Doordat zijn inzichten bijdragen tot zoveel gelukkige paarden die beter presteren, heeft het FEI Irwin op een korte lijst geplaatst met ruitermeesters als Christoph Hess, Andreas Hausberger, Dr. Paul McGreevy en George Morris.

Bettine van Harselaar, de redacteur van Dressuur magazine, zei in een review van haar les met Chris Irwin dat "gedurende de les haar paard steeds soepeler en lichter wordt om te rijden".

Met lovende kritieken uit de media, uitverkochte clinics en demonstraties op evenementen, richt Chris Irwin zich op coaching in Nederland omdat hij het met de KNHS eens is dat "Nederlanders gevoel voor paarden in hun DNA hebben". Irwin is ervan overtuigd dat als Nederlanders de evolutie van de paardensport met "happy horses" zullen voorgaan, de rest van de wereld zal volgen.

Tessa Veldt - trainer/ coach

Mijn naam is Tessa en in samenwerking met Chris en Erica heb ik Irwin Insights Nederland neergezet. Erica en ik zijn enkele jaren geleden zeer geïnspireerd geraakt door de inzichten van Chris. Al snel hebben we Chris onze kant opgehaald en zijn we begonnen met het organiseren van clinic-dagen. Ondertussen hebben we onszelf opgewerkt tot trainer en coach voor Irwin Insights en geven wij samen de meerdaagse trainingen op het trainingscentrum van Irwin Insights Nederland.

Door de inzichten van Chris Irwin is mijn visie op het trainen van paarden verandert. De ene eye-opener kwam na de andere! Het helpt mij in het trainen van mijn paarden, je leert te communiceren zoals zij doen en daardoor kan ik nu gemakkelijker de connectie maken met mijn paard. Ook tijdens het geven van instructie kan ik mijn klanten helpen om om op het juiste moment de juiste response te geven aan hun paard en leren zij elkaar volledig te begrijpen. Geweldig om te doen!

In Castricum hebben wij ons eigen trainingscentrum waar wij onder andere meerdaagse trainingen, seminars en privé- instructie geven.

Ik hoop je snel een keer te zien!

Erica van Leeuwen - trainer/ coach

Met veel plezier begeleid ik al vanaf jonge leeftijd mensen met hun paard. Er kwamen vaak ‘uitdagende’ paarden op mijn pad, waarmee de eigenaars problemen ondervonden. Mijn insteek was altijd om met het paard te werken aan wederzijds vertrouwen. Vanuit die basis ontstaat er een band en groei je naar een echte samenwerking met je paard. Ik merkte dat het samenwerken met paarden en pony’s mensen kon helpen in hun ontwikkeling. In 2005 startte ik met zorgboerderij De Buitenkans in Castricum. Door het werken met jonge mensen met een zorgvraag, waaronder veel deelnemers met autisme, ontwikkelde ik mijn intuïtie en mijn vaardigheden in helder communiceren. Ik zag ook hoe paarden haarfijn aanvoelden wat deze mensen nodig hadden of wat er speelde.

Toen ik in 2006 Chris Irwin aan het werk zag was ik diep onder de indruk. Ik was toeschouwer bij één van zijn eerste clinics in Europa en ik zag alle ‘probleem’ paarden in zijn deskundige handen veranderen tot meewerkende krachtige, edele dieren. Het leek ware toverkunst. Ik schreef me in voor de train de trainer en al snel werd duidelijk: de sleutel tot een verandering bij je paard ligt bij jezelf! 

Don’t ask what your horse can do for you, ask what you can do for your horse.
 

Als je met paarden werkt, raak je nooit uitgeleerd. Ik ben blij dat ik als Irwin Insights Master level 4 trainer deze inzichten verder mag overdragen. Vanaf februari 2018 woon ik in Italie en wil ook daar de Irwin Insights verder verspreiden. In Castricum blijf ik samen met Tessa trainingen geven. Ik hoop jou ook te inspireren en je op één van deze dagen te mogen ontmoeten!

Chris Irwin over Erica & Tessa

It is with much sincere pleasure and appreciation that I proudly announce my professional association with Master Certified Trainers Erica Van Leeuwen & Tessa Veldt. Both Erica and Tessa are exceptional trainers who have consistently demonstrated their abilities and integrity with even the most challenging of horses. But most importantly, I have great respect and trust for their unprecedented skills and teamwork at coaching their students together. It is deeply satisfying and rewarding for me to meet and work with students who have been coached by Erica and Tessa. Their students are always well informed, solid in their practical skills with the horses, and ready and well prepared for me to evaluate for Certification. It is without hesitation that I endorse and highly recommend Erica and Tessa to anyone searching to be the best they can be with horses.

Chris Irwin: "We can’t control the horse. We control our responses to the horse"